Drøbak Båthavn
Drøbak er et deilig sted og oppleve en varm sommerdag. Foto: Åsmund Lindal

Introduksjon til Drøbak

Drøbak torg i dag, fotografert på nasjonaldagen 17. mai.

– «byen der solen aldri går ned»

Vi presenterer vår lille by med et smil, for Drøbak er også kjent for sine fabelaktige solnedganger! Her kan du sitte ved den blå Oslofjorden i båten eller på et hyggelig utested der du nyter et bedre måltid og løfter et glass mot sola idet den går ned bak skogkledte åser i vest. Hvite seil i sønnavind og duften av salt sjø er med på å skape den spesielle Drøbakstemningen en vakker sommerkveld. Og kanskje kommer en  tresnekke tøffende inn med kveldens fangst av sprellfersk makrell …

Solnedgang i indre Oslofjord sett fra Drøbak.

Vinteren byr også på opplevelser i Drøbak: Fjorden med frostrøyk og drivende is innrammet av et snøkledt landskap, laste- og passasjerskip som glir forbi med tente lanterner – og gjenskinn fra fyrlykter og den flombelyste Oscarsborg Festning i vintermørket. For nå er du også i Julenissens hjemby, hans ånd svever over byen, skogen og fjorden… vi unner oss litt nostalgi, humor og eventyr!

Vinterstemning i Drøbak og mye drivende is i Oslofjorden
Vinterstemning i Drøbak og mye drivende is i Oslofjorden

En kort Drøbak-historie

Drøbak vokste fram av seilskutefarten på 1700- og 1800-tallet. Her lastet skutene store isblokker og tømmer for eksport, og tok med seg hjem matvarer og håndverks- og industriprodukter. I 1814 ble Drøbak et tollsted, og 20. august 1842 fikk Drøbak bystatus som det første av tettstedene i Akershus fylke. Stedet hadde den gang nær 1000 innbyggere.

Badeglede i Drøbak tidlig på 1900-tallet. Kunstneren Kristian Krogh var en av «Drøbak-malerne», her i arbeid med et maritimt motiv – sønnen Per er assistent.

Navnet Drøbak kommer av beliggenheten: Det er bratt opp fra fjorden til landet innenfor, og sannsynligvis er Drøbak en forkortning av “Drøye bakker”.

Den lille klyngen av trehus vokste år for år, og den dag i dag kan vi glede oss over originale, bevarte trebygninger helt fra 1700-tallet. Indre by i Drøbak er i dag en vernesone med strenge arkitektoniske bestemmelser for å ta vare på den egenartede bebyggelsen. Fiskere, sjøfolk, håndverkere og handelsmenn bygde sine hus utfra datidens muligheter og økonomiske kår. Og de små trebygningene som en gang huset fattigfolk langs Fiskerstranda, er i dag ettertraktede klenodier. Drøbak er på mange måter norsk historie i et nøtteskall – dagens velstand må oppleves mot en bakgrunn av tidligere tiders fattigdom og slit.

I 1962 ble bykommunen Drøbak slått sammen med nabo- og jordbrukskommunen Frogn. Drøbak er i dag senteret i Frogn Kommune, med ca. 15 000 innbyggere. I dag finner vi et bredt tilbud av utesteder, forretninger, offentlige institusjoner og småbedrifter i Drøbak . Mange av dem holder hus i de klassiske trebygningene som vi er så stolte av.

Et lite utvalg historiske motiver fra det rikholdige bildearkivet i Verneforeningen Gamle Drøbak.

Verneforeningen Gamle Drøbak står i dag som en sterk forkjemper for å bevare og vedlikeholde byens gamle hus og miljø. På foreningens hjemmeside kan du ta en historisk rundtur i Drøbak med bilder som viser byen før og nå. Du kan velge mellom norsk, engelsk, tysk og italiensk tekst.

Bade- og kunstnerbyen

Landets hovedstad vokste kraftig på 1800-tallet, og mange søkte ut av storbyen på badeferie om sommeren. Fullastede dampbåter la til i Drøbak med velstående gjester fra Christiania (som siden ble til “Oslo” i 1925). Hoteller, pensjonater og forretninger opplevde en blomstringstid om somrene. Drøbaks kontakt med sjøen ble igjen en kilde til utvikling, nå med strender og friluftsliv  som aktivum. Drøbak ble en badeby med kurbad i Varmbadet i Badeparken like ved sentrum. Fortsatt er Drøbak et populært badested med strender, svaberg og stupeanlegg – alle med gratis adgang.

Mange kjente norske kunstmalere og forfattere har hatt Drøbak som inspirasjons- og oppholdssted. Hit kom Nobelprisvinneren Knut Hamsun og poeten Herman Wildenvey, samt kunstmalere som Kristian Krohg, brødrene Bergslien, Hans Fredrik Gude og Edvard Diriks – som var Edvard Munchs fetter. I vår egen tid er kanskje kunstneren Ferdinand Finne den mest kjente. Hans ordtak “Veien blir til mens du går” kan godt brukes om en tur rundt i Drøbak!

Festningsbyen

Oscarsborg gir opplevelse, kunnskap og levende historie til dagens unge. En gjestehavn gir overnattingsmuligheter og ønsker båtfolket velkommen i sommersesongen. Foto: Kjetil Sørby.

Drøbaks historie er uløselig knyttet til Oscarsborg Festning. Der Oslofjorden er på sitt trangeste, ble det bygget et festningsanlegg allerede i 1643–45. Mot slutten av 1800-tallet foregikk en storstilt utbygging av festningen, og ved Unionsoppløsningen med Sverige i 1905 var Oscarsborg kanskje Norges sterkeste militære ressurs. At store deler av festningen er bygget av svenske murere, er derfor en morsom refleksjon.

Men størst betydning fikk festningen i 1940. Da Hitler-Tyskland angrep Norge uten krigserklæring 9. april 1940, klarte en improvisert og dårlig trent garnison å senke den tyske krysseren “Blücher” med kanonskudd og torpedoer. Inntrengerne fikk smake sin egen vare, for kanonene “Aron” og “Josva” var av tysk fabrikat. De ble avfyrt på kommando av oberst Birger Eriksen, som etter krigen ble hedret for sin innsats.

Oscarsborg ligger i dag som et opplyst monument i Drøbaksundet. Også på landsiden er det gamle festningsanlegg, her en kanonvakt i 1909.

Tyskerne hadde samlet nøkkelpersoner og de viktigste ressurser ombord på Blücher. Da krysseren gikk ned og tok med nær 900 mann i dypet, ble invasjonen forsinket. Den norske kongefamilien, regjeringen, Stortinget og Norges Banks gullbeholdning ble evakuert ut av Oslo, og dette la grunnlaget for senere norsk krigsinnsats fra London. Blücher ligger fortsatt som en krigsgrav på Oslofjordens bunn, ved Askholmene nordøst for Oscarsborg. Den var en tikkende miljøbombe inntil den ble tømt for bunkersolje i 1994–95. Ankrene til Blücher er hevet, og det ene ligger i dag som et minnesmerke i Badeparken i Drøbak,  like ved statuen av oberst Birger Eriksen.

«Blücher» treffes av Oscarsborgs kanoner 9. april 1940. Maleri av Reidar Finsrud.

Oscarsborg Festning har i dag ingen militære funksjoner, men har militær kommandant og splittflagg. Festningen har et gedigent forsvarsmuseum, og er en spennende opplevelse med guidede omvisninger. Serveringssteder, hotell og gjestehavn bidrar til å gjøre festningen til noe helt for seg selv. Borggården brukes sommerstid til storstilte kulturarrangementer, med profesjonelle Operaoppsetninger som spesiale. Fra Drøbak går det regelmessig ferge over til Oscarsborg.

Drøbak Akvarium – Oslofjordens marinbiologiske senter

Akvariet ble bygget på dugnad av Drøbak Båtforening og inneholder en mengde arter av fisk, skalldyr og sjødyr som finnes i Drøbaksundet. Målet var å gjenskape miljøet og livet i fjorden, og akvariet er i dag det eneste saltvannsakvariet på Østlandet. Mange skoler arrangerer klasseturer hit, dette er levende formidling av natur og miljø for både barn og voksne. I dag drives Akvariet i samarbeid med Marinbiologisk Forskningsstasjon i Drøbak, som er en del av Universitetet i Oslo.

Drøbak Akvarium det eneste saltvanns akvariet på Østlandet.

Uteliv, opplevelse, shopping, overnatting og service

Det er utrolig mange utesteder og morsomme butikker i Drøbak, og det meste finner du i gangavstand fra sentrum. Velg mellom en rask pizza eller kebab, et norsk tradisjonsmåltid eller en gourmet-servering. Kanskje bare en sprudlende pils eller et glass vin? Mulighetene er mange.

  • Overnatte i Drøbak? Ønsker du å overnatte i Drøbak, kontakt det tradisjonsrike Reenskaug Hotel (link).  Du kan også overnatte i eventyrlige omgivelser på Oscarsborg Hotel & Resort.
  •  Gallerier: Drøbak er kjent for sine mange gallerier med bildekunst og brukskunst, og Julehuset feirer jul hele året! Avistegnernes Hus byr på samfunnssatire av våre beste karikaturtegnere. Her er mye å smile av!
  •  Lutefiskmuseum! I samme bygg som Båtmotormuseumet finner du Norges og verdens eneste Lutefiskmuseum. Informasjon, bilder og humoristisk utstilling av Norges mest spesielle tradisjonsmat fra havet, og dens faste drikkefølge: Akevitten (norsk potetbrennevin)!
  •  Båtmotormuseum: Drøbak Båtforening har laget en samling med båtmotorer og andre maritime rariteter i Museet i Kroketønna.
  • Drøbak Kirke: Skulle du trenge en stille, reflekterende stund kan du besøke den ærverdige gamle Drøbak Kirke, bygget i tre i 1776. Kirken er åpen for publikum enkelte ukedager om sommeren, og ligger ved inngangen til Badeparken.
  • Festivaler, konserter og revy: Hver sommer i juni, juli og august arrangeres flere festivaler i Drøbak. Flere av byens utesteder arrangerer konserter med kjente artister og lokale band. I Drøbak spilles det også revy! Disse arrangementene finner du i Aktivitetskalenderen og omtaler på vår nettside.
  •  Drøbak Kino har fått publikumsoppsving etter at ny, digital filmframvisning er kommet på plass. Hurra for mørkets opplevelser!
  •  Shopping & Service: Klær, barneartikler, apotek, kolonialvarer, kjøttbutikk, bakeri, grønnsaker, blomster, hagesenter, vinmonopol, skobutikker og skomaker, briller, medisiner, fotobutikk, bildeinnramming, aviskiosk, bilservice – dette finner du kjapt i Drøbak sentrum. Bibliotek og postkontor likeså.
  • På torget er det yrende liv med mange slags salgsboder, særlig innen antikviteter og samlerobjekter. Gjør et kupp!
  • På Drøbak City 1,5 km fra bykjernen finner du et stort handlesenter med supermarkeder og en rekke spesialforretninger.
  • Golf: Like ved Drøbak City kan du spille golf. Drøbak Golfklubb tilbyr “golfglede på den hyggelige banen”.
 
Et rikt tilbud av uteliv og forretninger venter deg i Drøbak. svensk

Ferske reker rett fra båten!

Småbåthavna i Drøbak med sine fritids- og fiskebåter er en oase for alle som vil nyte livet og stresse ned. Her får du kjøpt ferske reker og fisk rett fra båten – et tilbud Drøbak er alene om som småby i Indre Oslofjord. I havna er det liv og aktivitet året rundt, særlig om sommeren. Fra moloene og hele strandsonen kan du også prøve fiskelykken. Drøbaksundet er et av Oslofjordens beste fiskesteder. Fiske i sjøen er gratis i Norge, men fiskestanga må du ta med selv.

Turistinformasjonen

På Sjøtorget i søndre del av småbåthavna finner du Turistinformasjonen. Her får du bykart og annet informasjonsmateriell, og svar på dine spørsmål. Hvor enn du kommer fra i Norge, Europa eller verden forøvrig, er vi sikker på at du har mye å glede deg til hos oss.

Det er lett å komme hit – Drøbak ligger bare 40 minutter med buss fra Oslo sentrum. Om sommeren går det også båt til Drøbak fra Aker brygge i Oslo.

Nyt livet – velkommen til Drøbak!