Avistegnernes Hus – fristedet i fribyen

Avistegnernes Hus er mer enn et utstillingslokale eller et galleri. Det er også et fristed for den satiriske tegnekunsten, og Drøbak er en friby for kunstnere som er forfulgt for sin virksomhet.

freedom-of-speechFreedom of expression

Utstillingen er produsert i samarbeid med «fribytegneren» Arifur Rahman fra Bangladesh – som selv ble utsatt for tortur og fengslet for sine tegninger. Utstillingen er en vandreutstilling og er støttet av Fritt Ord og Frogn Kommune. I Avistegnernes Hus vises utstillingen frem til 21. mai.

Himmler og døden – tegning av Elias Blix fra 1945.

Himmler og døden – tegning av Elias Blix fra 1945.

Skarpe streker

Utstilling med satiriske tegninger fra vittighetsblader og aviser gjennom 100 år. Illustrasjonen viser karikaturen «Himmler og døden» tegnet av Ragnvald Blix i mai 1945.
Fra midten av 1800-tallet fikk tegnere en arena for publisering der de kunne karikere, latterliggjøre og avsløre «makta». Tidens mest brennbare temaer var: jernbanesak, unionsoppløsning, brennevinsforbud, dyrtid, verdenskriger, sosial urett, polarhelter, kongehus, og politikere. Karikaturtegnerne kom til å spille en rolle som opinionsdannere og mange av tegningene er blitt en del av vår kulturarv. Utstillingen varer fram til 21. mai.

Friby for forfulgte avistegnere

Etter ATHs initiativ har politikerne i Frogn vedtatt at Drøbak er blitt Friby for forfulgte avistegnere – verdens første! Det innebærer at en forfulgt tegner får status som kvoteflyktning, med bolig og arbeidssted i Drøbak i to år. Utenriksdepartementet støtter ordningen med stipend. To forfulgte avistegnere har i dag opphold i Drøbak.

Fredrik Stabel – 'Dusteforbundets far' er representert med en fast utstilling.

Fredrik Stabel – ‘Dusteforbundets far’ er representert med en fast utstilling.

Fredrik Stabel

I andre etasje av AvisTegnernes Hus (ATH) er det en fast utstilling av Fredrik Stabels Grafikk og en presentasjon av hans livshistorie – blant annet hans tid som avistegner i Dagbladet. Hans tvisyn og aforimer er viden kjente: “Mann og kvinne har én ting til felles – motsatt kjønn”. “Før mente jeg mer enn jeg forstod – i dag forstår jeg ikke hva jeg mener”. “Man skal ikke gjøre meget før tiden faller lang”…

Mange interessante bøker med tegninger fra en rekke avistegnere selges i resepsjonen.

stabel_plakatÅpningstider AvisTegnernes Hus

Torsdag – søndag 12.00 – 16.00.

Tlf 465 41 160 / 669 36 632

post@avistegnerne.no

Mer info: www.avistegnerneshus.no/

Billettpriser

Medlemmer: gratis
Voksne: Kr 30,–
Honnør/student: Kr 20,–

Barn: Kr 10,–
Familie: Kr 60,–
(Prisene kan variere på spesialutstillinger)