BAKGÅRDSFESTIVALEN I DRØBAK 2019

I Drøbaks “Bakgård” foregår det gjennom hele sommeren en rekke spennende konserter og kulturarrangementer. Ta med venner og kjente.
Styret i Drøbak Kunstnerforum ønsker alle velkommen! Her er programmet:

Steinar-og-Frank-web

Søndag 16. juni kl. 19.00: To Myllargutar i bakgården

Fløytespiller Steinar Ofsdal og gitarist Frank Kvinge.

Både Steinar Ofsdal og Frank Kvinge har musikk i blodet og bobler over når de står på scenen. Begge har røtter til Telemark, og de åpner årets Bakgårdsfestival ved å spille sammen for første gang. I denne bakhagen blir det livsglede og stemning!

• Sted: Råkeløkkveien 6

 

Elena-og-Anton-webSøndag 23. juni kl. 14.00: Filmmusikk med piano og cello

Pianist Elena Chalneva Sirnes og cellist Anton Dymkov.

I år byr disse anerkjente musikerne på musikkstykker fra filmverdenen. Det blir også sommerlåter, Grieg, norske folkeviser, R. Løvland og spanske Villa-Lobos. Publikum vil gjenkjenne musikk fra «Schindlers liste»/John Williams; filmmusikk av E.Morricone og «Amelie fra Montmartre»/Yann Tiversen.

• Sted: Tamburbakken 10

 

dylan-sterkesaker-webLørdag 3. august kl 19.00: Dylan på Råkeløkka

«Sterke Saker» med Morten Nordskaug bass/sang, Anders Nordskaug gitar/sang, Frode Moss Johansen gitarer/munpill/sang, Dick Willy Jensen percussion, Jon Grimsby trommer. Denne årlige tradisjonen byr opp til dans og lar deg synge med!

• Sted: Stubsvei 3

 

Lys-og-lyst-webLørdag 10. august kl 20.00: Lys og lyst!

Billedkunstnerne Henriette Sonne og Jan-Kåre Øien.

I denne opplevelsen gir Henriette Sonne en lett introduksjon til hvordan pensler og maling blir til vakkert lys på lerret i utendørs omgivelser. Lyset og mørket i et maleri har stor betydning i forhold til både innhold og uttrykk. Hvordan opplever vi lyset og skyggene? Kan man se, hvor lyset kommer fra? Har lyset en symbolsk betydning?

Jan-Kåre Øien forteller om kjente kunstnere i dette lille hjørnet av Drøbak for et par generasjoner tilbake – og deres bruk av lyset. Det er mulighet til å stille spørsmål til farger, pensler og teknikk. Henriette kommer til å demonstrere én til flere bilder i akrylmaling. For å fange inn det beste lyset starter vi kl. 20.00 og slutter ca. kl. 21.30-22 litt avhengig av været.

• Sted: Sprostranda ved Strandveien

 

Animerte-opplevelser-webLørdag 17. august kl 14.00: Animerte opplevelser (barn og voksne)

Animatør og regissør Peter Spence.

Animatør Peter Spence inviterer barn og voksne til magi og animasjonskunst. Peter har gjort animasjoner og spesialeffekter på mange filmer, blant annet barnefilmen «Knerten». Her får du prøve selv, og Peter veileder til hvordan du kan gi liv til karakterer og gjenstander. Og selveste Knerten kommer! Kommer du?

En animasjonsfilm og deltakernes egne små snutter blir vist på husveggen i «Iduns hage» selv om det er litt lyst. Men den store presentasjonen blir på lysvandringen i september. Da vil resultatene vises i mørket på husveggen et sted langs løypa.

• Sted: «Iduns hage», Storgaten 28

 

Hedda-Høgåsen-Hallesby-webOnsdag 21. august kl. 17.00: Opera, orientalisme og feminisme – og hva med Aida?

Foredrag med Hedda Høgåsen-Hallesby (bildet), dramaturg i Den Norske Opera & Ballett. Hedda har doktorgrad i feministisk operakritikk og er bidragsyter i bøker som Opera, Exoticism and Visual Culture (Oxford, 2015) og Music and Identity in Norway and Beyond (Oslo, 2011).

Aida, Carmen, Madama Butterfly – er det noe operakomponister har latt seg fascinere og inspirere av, så er det eksotiske kvinner. Hvordan og hvorfor kan vi fortsette å spille slike verker med stereotype framstillinger av den ikke-vestlige verdenen? Og er opera egentlig en ganske kvinnefiendtlig sjanger der sopranen må dø før sceneteppet kan gå ned? Eller skal vi bare nyte uten å tenke for mye etter?

• Sted: Husvikveien 14 (ved Sundbrygga)

 

Havboka-webFredag 30. august kl. 19.00: Havboka – eller kunsten å fange en kjempehai

Samtale med idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter Morten Strøksnes.

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange – et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Fra den lille øya Skrova i Lofoten utforsker forfatter Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Han bruker sagn, myter og gamle krøniker, reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Boka er også lest av nærmere 60 000 nordmenn, og er oversatt til 25 språk. Havboka gjør miljøspørsmålene fattbare, skriver Dagbladet.

Riksteateret har turnert Norge rundt med teaterstykket som bygger på boka, og 15. august settes det kritikerroste stykket opp på Nationalteateret i Oslo. Selv bor vi ved fjorden som forbinder oss med havet. Hva vet vi om livet vi sjelden eller aldri ser under overflaten i Drøbaksundet? En ansatt ved Biologisk forskningsstasjon gir oss innsikt i det. Kan vi regne med å få en håkjerring på kroken her også?

• Sted: Biologen v/båthavna

 

Munch-webOnsdag 4. september (eventuelt 2., eller 3. sept. hvis ekstremvær) kl. 19.00: Munch og hans mentor

Manusforfatter og regissør Gunnar Germundson m/John Vedde, Thomas Kopperud og Christopher Westberg.

I Drøbak får vi en mini Norgespremiere på «Munch og hans mentor», når manusforfatter og regissør Gunnar Germundson og tre skuespillere, som vi kjenner fra Drøbak studiescene, viser oss en scene fra stykket – for første gang på norsk.

Gunnar Germundson viser i stykket, og forteller oss i en samtale, om sin søken etter det moderne vestlige menneskets opprinnelse, også bygget på interessen sin for Edvard Munchs kunstnerskap. Gjennom siste halvdel av 1800-tallet oppstod tenkningen som ligger til grunn for dagens driv etter å realisere oss selv, skriver Germundson. Og særlig ble dette uttrykt i vesten gjennom kunstnere som var knyttet til det som ble kalt bohemen. Fritt basert på historiske hendelser og figurer undersøker «Munch and his mentor» to påstander: Bohemtiden er vår tids vugge og Edvard Munch hadde ikke blitt Munch uten sin tid med bohemen.

Fra og med sommeren 2020 tilbyr Dramatikkens Hus sine lokaler til prosjektet «Norsk på engelsk – sommerteater på Grønland». I anledning åpningen av det nye Munchmuseet vil sommerteaterets premiere være forestillingen «Munch and his mentor» av Gunnar Germundson, i juli 2020. Men først skal deler av det spilles i Bakgårdsfestivalen i Drøbak.

• Sted: Skramstads eiendom nederst i Johanne Dybwads vei.

Alle arrangementene våre er utendørs. I kjent tradisjon gjennomfører vi i regn og i sol, og inviterer deg til å møte opp uansett. Ved ekstremvær må vi avlyse. Hold deg oppdatert på Facebooksiden «Bakgårdsfestivalen i Drøbak», også i timene før forestillingen. Følg med på Facebooksiden for eventuelle justeringer i programmet – klikk HER!

 

• Muligheter for å kjøpe mat og drikke/kaker og kaffe.

• Billetter kr 200,– kan kjøpes i porten eller i Galleri Drøbak Kunstnerforum i Niels Carlsens gate 2.

• Animasjon 17. august kr 50,–