Lørdag 26. mai: Sølvguttene og Drøbak Mannskor

Historien om Sølvguttene startet i 1940. Da etablerte den legendariske dirigenten Torstein Grythe et norsk guttekor i Oslo. I 1967 slo koret seg sammen med NRKs guttekor og fikk navnet Sølvguttene. Siden da har de sunget til gull. Koret ble opprinnelig startet som en liten gruppe solister fra Oslo Domkor hvor Torstein Grythe var sanger og musikalsk […]

Det er en stor begivenhet når Sølvguttene synger i Drøbak Kirke lørdag 26. mai

Det er en stor begivenhet når Sølvguttene synger i Drøbak Kirke lørdag 26. mai.

Historien om Sølvguttene startet i 1940. Da etablerte den legendariske dirigenten Torstein Grythe et norsk guttekor i Oslo. I 1967 slo koret seg sammen med NRKs guttekor og fikk navnet Sølvguttene.

Siden da har de sunget til gull. Koret ble opprinnelig startet som en liten gruppe solister fra Oslo Domkor hvor Torstein Grythe var sanger og musikalsk assistent for domorganist Arild Sandvold, men ble etter hvert et eget kor. Navnet Sølvguttene kommer av korets sølvfargede drakter de første årene, som Grythe sydde selv.

Over 100 sangere

Koret består av omtrent 130 sangere, men opptrer sjelden med flere enn 60 gutter samtidig. Koret følger den tyske guttekortradisjon, der både sopran- og altstemmene synges av gutter, mens tidligere Sølvgutter besetter tenor- og basstemmene. Likevel blir noen gutter værende i altgruppen lenge etter stemmeskiftet for å trene opp falsettstemmen.

Sølvguttenes repertoar består først og fremst av eldre og nyere kirkemusikk, fra Gregorianske sekvenser via gamle mestre til samtidsmusikk av blant annet Knut Nystedt og Kjell Mørk Karlsen. Men verdslig norsk og internasjonal korsang, folkesanger og madrigaler står også på menyen. Koret setter opp større verk som Brahms’ og Mozarts Requiem med jevne mellomrom.

Koret har en omfattende og variert nasjonal og internasjonal konsertportefølje. Sølvguttene synger julen inn har vært en fast programpost på NRK-TV hver julaften siden 1966. Koret har sunget sammen med kjente, internasjonale artister som Kiri Te Kanawa, Andrea Bocelli og Barbara Hendricks. Koret har selv fostret nasjonale og internasjonale kunstnere som blant andre operasanger Terje Stensvold og cellisten Truls Mørk. Sølvguttene har samarbeidet med Den Norske Opera, Oslo-Filharmonien, Nationaltheatret og Rikskonsertene i Norge.

Mange utmerkelser

Sølvguttene har mottatt flere nasjonale og internasjonale utmerkelser, og koret har vunnet prisen for beste ungdomskor i EBUs internasjonale korkonkurranse «Let the Peoples Sing». Siden starten i 1940 har koret gitt utallige konserter både i Norge og utlandet. Koret har flere ganger besøkt USA, de fleste land i Europa, Sør-Afrika, Tyrkia og det forhenværende Sovjetsamveldet. De er også ofte brukt ved offentlig representasjon i inn- og utland. I 1990 kunne koret feire sitt 50-årsjubileum bl.a. med festkonsert i Oslo Konserthus, som TV overførte store deler av. Ved OL i 1994 sang koret på offisiell LOOC-konsert og ved avslutningsseremonien som ble overført på TV.

Koret består av følgende aktiviteter:

 • Aspirantgruppen: Alle gutter begynner i Aspirantgruppen for å lære sangteknikk og noter. Etter en grunnleggende utdanning tas de opp i hovedkoret.
 • Konsertkoret: Består av omtrent 90 gutter mellom 8 år og stemmeskiftet samt ca. 30 voksne sangere.
 • Herregruppen: Gruppen består av tidligere guttesangere. Den er et sentralt element i konsertkoret, men opptrer også på egen hånd.
 • Ungdomsgruppen «VoiceOver»: Denne består av guttesangere som har gått i stemmeskifte. Gruppen synger i alle sjangere og er blitt populære entertainere. Ungdomsgruppen er et rekrutteringskor for Herregruppen.
 • Solistgruppen: Utgjøres av de fremste guttesopraner i konsertkoret. Gruppen er ettertraktet ved en rekke ulike offentlige og private arrangement.
 • Enkeltsolister: Guttestemmer av alter og sopraner. Enkeltsolister brukes gjerne til ”gutteroller” ved operaforestillinger, solosang sammen med konsertkoret og solooppdrag f. eks. i NRK.

  Forhåndsbestilling av billetter anbefales (ledige billetter kan eventuelt kjøpes i døra).

  Bestill billetter HER!

  sommerkonsert-ill