Drøbak Torg
Sommerbyen Drøbak, også kalt badebyen, kulturbyen, julebyen, en blomst i Norden og rosenes by for å nevne noen. Foto:Frogn Kommune

Litt om Drøbak

Drøbak er en ekte sommerby om sommeren, og juleby om vinteren. Med den gamle trehusbebyggelsen i Drøbak, Oscarsborg, og julenissens postkontor, trekker byen mange besøkende fra fjern og nær.

Der Oslofjorden er på sitt smaleste ligger byen Drøbak. Med sine koselig brostensgater med alle de flotte trehusene minner mest om en liten kystbygd eller at du har plutselig har havnet på sørlandet. Den gamle trehusbebyggelsen i Drøbak, Oscarsborg , og julenissens postkontor , trekker byen mange besøkende fra fjern og nær. Drøbak innbyr trange smug og veier til koselige rusleturer i blant vakre hus fra 1800 tallet. Spisesteder, butikker og gallerier ligger på rekke og rad. Sommeren i Drøbak er fantastisk, nyt utsikten til Oslofjorden eller ta turen til byens vakre torg fra en av de mange uteserveringer som finnes her.

Drøbak, fra seilskuteby til ferieidyll

På starten av 1800-tallet stod masteskogen tett i Drøbak. Varer av alle slag ble losset over på vogner, som hester dro videre oppover mot hovedstaden. I dag ligger båtene kanskje enda tettere i havna, men nå er det moderne seilbåter og fritidsfartøy som har inntatt den naturskjønne bukta.

Turismen i Drøbak er ikke ubetydelig. Mange turister besøker Drøbak nettopp p.g.a. byen og kysten. Byen har mange pittoreske, gamle hus. Mange av dem er påbyggede stuebygninger fra sent 1600-tall og fremover. De mange kunstgallerier, småbutikker og utstillinger trekker mange besøkende til byen sommerstid. Da er torget og spesielt stranda full av mennesker.

Badebyen Drøbak

I Drøbak finner du også Oslofjordens eneste saltvannsakvarium (Drøbak Akvarium). Drøbak er stedet i Follo der du kan handle i hyggelige butikker med nærhet til fjorden, eller kanskje ta et slag golf hos Drøbak Golfklubb. Drøbak blir også gjerne kalt badebyen, og har mange strender: Badeparken, Parrstranda, Torkhildstranda og Skiphelle, for å nevne noen av de mest kjente. Men skulle du foretrekke basseng, finnes Bølgen bad & aktivitetssenter hvor det er enkelt å moro seg i noen timer.

Den største attraksjonen i Drøbak er kanskje byen selv

Drøbak regnes som den nordligste av sørlandsbyene. Ta deg tid til en vandring gjennom flere hundre år gammel­trehusbebyggelse, og nyt synet og duftene av de nydelige hagene som omkranser dem. Her har også Knut Hamsun og ­Christian Krogh satt sin fot, og både sjømenn og ­adelsfolk vandret rundt før deg. Torget og Biblioteket Drøbak torg er byens viktigste samlingsplass. Hele sommeren­er det et yrende liv her, med brukt- og antikvitetsselgere, håndverkskunst, lokalmat og mye, mye mer. På Torget finner du også byens vakre bibliotek.

Badeparken i Drøbak

Få tettsteder kan skilte med en like vakker bypark som Drøbak. Gjennom generasjoner har trærne og buskene fått vokse seg store og vakre. Parken er belyst på kveldstid, og det er stadig arrangementer, festivaler og fester. Du finner lekeapparater og sandvolleyballbane. Badeparken i Drøbak byr på sommerglede som strender, stupetårn. Du finner også en koselig cafe og Galleri Varmbadet. Parken har mange koselig stier med den beste utsikten til Drøbaksundet og Oscarsborg. De fleste kjenner Oscarsborg festnings avgjørende rolle under 2. verdenskrig. Ved fontenen i badeparken kan du beskue ankeret til Blücher, krigsskipet som ble senket her i 1940.

Drøbak Båthavn

Rett nedenfor torget ligger båthavna i Drøbak, omkranset av hvit trehusbebyggelse fra 1700-tallet. Her kan du vandre på promenaden, fiske bergnebb og småkrabber, eller handle reker og fisk rett fra båten. På Molo B ligger en liten sommerkafé, og på Skipperstua kan du kose deg med et måltid eller en duggfrisk sommerpils. På båthavna finner du også Turistinformasjonen.

Julenissen kommer fra Drøbak

Du vet vel at julenissen bor i Drøbak? Her har han sitt hus og sitt eget postkontor, hvor det kommer besøk og post fra hele verden. Hvert år mottar Julenissen over 20 000 kort og brev med ønsker og hilsninger.

Verneforening Gamle Drøbak

Verneforening Gamle Drøbak gjør sitt for at den eldre bebyggelsen i Drøbak og Frogn blir holdt i hevd.
D.v.s. at det bygningsmessige særpreget og tradisjoner blir videreført i Gamle Drøbak.
I tillegg bevarer verneforeningen også gamle dokumenter og bilder. Foreningen har også et eget utslag, «Låven», der de selger tidsriktige dører, vinduer, takstein og annet til bevaring av lokal trehusbebyggelse.

Årlig utdeles en plakett fra Verneforening, til huseiere som har vedlikeholdt eller restaurert sin eiendom på en rosverdig måte, eller tilpasset nytt til gammelt.
I statuettene for prisen heter det: “Plakett kan gis innenfor følgende kategorier»

  • Nybygg
  • Tilbakeføring til opprinnelig utforming
  • Tilbygg og/ eller ny bruk av eksisterende verneverdig bebyggelse eller anlegg
  • Godt vedlikehold av opprinnelig bebyggelse.

Les mer om dette på Verneforenings hjemmesider

Påskjønnelser og plaketter fra Verneforeningen