Statuen av Oberst Birger Eriksen

Bysten av Oberst Birger Eriksen står ved inngangen til Badeparken. Der skuer obersten ut mot Oscarsborg der han tok avgjørelsen om å åpne ild mot de tyske krigsskipene 9. april 1940. Et av Blüchers ankere ligger like ved statuen.

The statue of Colonel Birger Eeriksen.

Statuen av oberst Birger Eriksen i Badeparken.

Historien står beskrevet i korte trekk på steinen. Vi kan lese følgende:

OBERST BIRGER ERIKSEN

Kommandant på Oscarsborg festning 9. april 1940

Under det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 ga han på eget ansvar ordre om ild mot den inntrengende flåtestyrken. Krysseren Blücher ble senket, derved kom ikke de tyske besettelsestroppene fram til Oslo som planlagt. Norges konge, regjering og storting forlot hovedstaden i hui og hast, sammen med Norges Banks gullbeholdning. Under flukten møttes Stortinget på Elverum, der Elverumsfullmakten ble vedtatt. Den ga regjeringen legitimitet til å handle på vegne av Stortinget inntil det igjen kunne tre sammen på normal måte. Følgelig kunne konge og regjering på et konstitusjonelt grunnlag fortsette frigjøringskampen også utenfor landets grenser. Som kjent ble norkse styresmakter og kongehus evakuert til England etter at kampene mot tyskerne endte i nederlag i 1940.

Statuen av oberst Eriksen ble reist på hundreårsdagen for hans fødsel til minne om Oscarsborg Festnings innsats 9. april 1940.

Les mer om Oscarsborg »

Fra mange land kommer det også besøkende for å se et av Blüchers ankere som ligger rett nedenfor statuen, med en tankevekkende utsikt til Oscarsborg Festning i bakgrunnen.

Les mer om Drøbaks historie

The Blücher anchor, a disastrous memory. Oscarsborg Fortress can be seen in the background.

Et av Blüchers ankere, et tankevekkende minne. Oscarsborgs kanoner kan skimtes i bakgrunnen.